- TikTok moet Nederlandse kinderen een schadevergoeding van 1,5 miljard euro betalen voor het schenden van hun privacy, vinden stichting Take Back Your Privacy en de Consumentenbond.
- Volgens de twee zijn tussen de 1,2 miljoen en 1,6 miljoen kinderen gedupeerd.
- Eerder deze maand diende de Stichting Onderzoek Marktinformatie ook al een schadeclaim in tegen het bedrijf om onder meer privacyredenen.
TikTok moet Nederlandse kinderen een schadevergoeding betalen voor het onrechtmatig verzamelen en verhandelen van hun gegevens, vinden stichting Take Back Your Privacy en de Consumentenbond.
De twee hebben het bedrijf achter de populaire app een claim gestuurd van 1,5 miljard euro voor het schenden van de privacy van kinderen.
Volgens de organisaties schendt TikTok de privacy van tussen de 1,2 en 1,6 miljoen kinderen. Het bedrijf zou verzamelde gegevens moeten verwijderen en zich voortaan aan de wet moeten houden, stellen de klagers. “Als TikTok niet op de eisen ingaat, dan stapt de stichting in samenwerking met de Consumentenbond naar de rechter.”
Lees ook: 12-jarig meisje klaagt TikTok aan over de manier waarop de video-app met data van kinderen omgaat
Volgens de stichting en de Consumentenbond houdt TikTok kinderen die de app gebruiken nauwlettend in de gaten en verzamelt het illegaal gegevens van hen. "Het gaat dan onder meer om profielinformatie, video's, foto's, locatiegegevens en alles wat het kind doet op de app."
Ook zou TikTok gegevens naar het buitenland sturen zonder dat duidelijk is of de gegevens daar veilig worden bewaard.
Niet de eerste schadeclaim tegen TikTok
Eerder deze maand diende de Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) ook al een schadeclaim in tegen het bedrijf achter de app, omdat daarin de veiligheid en privacy van kinderen niet goed zou zijn beschermd.
Volgens de stichting zouden in het buitenland meerdere kinderen zijn overleden door challenges, waarbij gebruikers elkaar aansporen om gevaarlijke dingen te doen.
TikTok liet eerder weten dat het bedrijf er veel aan doet om de veiligheid van jonge gebruikers te garanderen. Zo zouden accounts van gebruikers tussen de 13 en 15 jaar standaard op privé worden gezet. Onbekenden kunnen hun video's niet automatisch zien.
Moderators weren daarnaast ongepaste video's en gebruikers kunnen aanstootgevend materiaal rapporteren.
Meer TikTok? Bekijk ook deze stukken eens:
- Een 24-jarige analist is een van de grootste influencers voor beleggers op TikTok met 500.000 volgers – deze 3 strategieën gebruikt hij om aandelen te selecteren
- ByteDance ziet mogelijk af van verkoop Amerikaanse activiteiten TikTok na vertrek Trump
- Video-app TikTok wint weer een rechtszaak in VS tegen Trump over gedwongen verkoop van de Amerikaanse tak
- Uitstel downloadverbod TikTok na deal met Oracle en Walmart
- China reageert direct op Amerikaanse sancties – TikTok stapt naar rechter